Figi to egzotyczne owoce, po które warto sięgać. Zarówno świeże, jak i suszone mają wiele ważnych dla organizmu wartości odżywczych. Te pierwsze – bogate są w witaminę A oraz C. Suszone posiadają cały wachlarz korzyści. Zawierają wiele wapnia, magnezu, potasu, a także błonnika. Często jednak zastanawiamy się – jak jeść figę?

Jak jeść figę?

Jak jeść figę?Odpowiedź jest prosta – jak tylko chcemy. Przede wszystkim wybierajmy takie, które są miękkie i delikatne w dotyku. Najlepsze okażą się te, które posiadają biały, równomierny nalot. Nie jest to pleśń – to cukier, który wytrąca się na wierzch. Świadczy to o tym, że jest dojrzała i pyszna. Po zakupie warto przechowywać je w lodówce. Wystarczy je umyć i przekroić, i są gotowe do spożycia. Miąższ bardzo łatwo wyjmuje się łyżeczką. Można je także spożywać w skórce – z pewnością nic nam nie będzie. Gdzie dodawać figi? Ta odpowiedź także nie powinna nikogo zdziwić – wszędzie! Doskonale sprawdzą się zarówno w słodkich deserach, jak i wykwintnych daniach. Można wrzucać je do owsianek, dekorować nimi ciasta, podawać na surowo i zapiekać. Można je także samodzielnie suszyć. Najlepsze walory smakowe uzyskamy, jeśli połączymy ten niepozorny egzotyczny owoc z seriami – mozarellą, fetą, halloumi czy nawet z serem kozim. Najlepiej po zapieczeniu. Charakterystyczny smak serów zostanie uzupełniony słodkim, delikatnym smakiem figi. Połączenie idealne. Dobrze będzie grała w potrawach z kaszą lub ryżem, ale także np. w formie zapiekanki ze szpinakiem i makaronem. Doda doskonałej nuty słodyczy, ale bez przesady. Na pewno w takiej kompozycji przypadnie do gustu nawet największym smakoszom.

Oczywiście najlepiej sprawdzi się jako główny składnik – w słodkich, przepysznych ciastach

Można stworzyć z nimi niesamowite torciki, wszelkiego rodzaju ciasta, tarty, a nawet deserki w pucharku. Cudownie komponują się z mascarpone, odnajdują się w towarzystwie innych owoców, doskonale smakują zapieczone z różnymi przyprawami np. cynamonem, dressingami z żurawiny oraz miodem. Zagrają również z różnymi rodzajami orzechów – od włoskich po pistacje. Jeśli jednak nie wszyscy są tak odważni, aby ustanowić je głównym składnikiem swoich dań – można wykorzystać je jedynie do dekoracji. Są naprawdę reprezentacyjne.

Jak jeść figę? Na wszystkie sposoby jakie przychodzą nam do głowy. Na słodko, z dodatkiem serów, z kaszami i ryżami, w towarzystwie makaronu i charakterystycznych ziół, w akompaniamencie z cynamonem, w śniadaniach, obiadach i kolacjach. Warto eksperymentować, tworzyć z jej udziałem nowe dania. Ich smak z pewnością uzupełni nie jedną potrawę. A warto – dla swojego podniebienia, ale również zdrowia.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here