Białe, zielone, fioletowe… Szparagi. Uważane są za naturalny afrodyzjak. Prócz tego, że szparagi są zdrowe, apetyczne i łatwe w przygotowaniu, mają o wiele więcej zalet. Chronią przed chorobami serca, oczyszczają nerki, obniżają cholesterol, korzystnie wpływają na układ immunologiczny oraz pokarmowy.

Jakie szparagi wybrać?

Jak przyrządzić szparagiAby korzystać z ich niezliczonych zalet, musimy się spieszyć, gdyż sezon na nie trwa zdecydowanie za krótko. Aby nasze podniebienie mogło cieszyć się idealnym smakiem szparagów już od samego początku musimy wybrać te najlepsze, które mają zamknięte główki. Szparagi muszą być sprężyste,a ich końcówki zawsze wilgotne. Szparagów mamy trzy rodzaje, a każdy z nich ma inny smak i wymaga innego przygotowania. Białe szparagi musimy obierać, ponieważ posiadają włókna. Z tego względu wybieramy średniej grubości, a nie całkiem cienkie. Zielone są o wiele delikatniejsze w smaku, a fioletowe mają intensywny zapach i słodki smak. Gdy już mamy zakupione te idealne, zastanawiamy się jak przyrządzić szparagi?

Jak przyrządzić szparagi?

Otóż. Na początku szparagi myjemy. Białe zaczynamy obierać od miejsca poniżej główki, ku dołowi, usuwając także zdrewniałą końcówkę szparaga. Im warzywo starsze, tym większa część końcówki do usunięcia. Jeśli chodzi o zielone szparagi, ich przygotowanie jest jeszcze prostsze. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki, a samych szparagów nie obieramy. Wysoki, wąski garnek będzie najlepszym naczyniem do gotowania szparagów. Szczególne naczynie do gotowania szparagów posiada specjalne sitko, ułatwiające odsączenie ich z wody. W trakcie gotowania szparagi znajdują się w pozycji pionowej, a ich główki wystają ponad powierzchnię wody. Ze względu na ich delikatność, główek nie gotujemy, dochodzą w samej parze wodnej. Do gotowania dodajemy soli, cukru i mleka. Gotujemy je na średnim ogniu. Zielone około 8 minut, a białe średnio 10 – 15 minut. Szparagi bardzo łatwo jest przegotować, dlatego musimy je cały czas kontrolować, aby po ugotowaniu nadal były jędrne i chrupiące. Pamiętajmy o tym, że szparagi są nietrwałe. Po zakupie mogą najwyżej być dwa dni w lodówce, a końcówki ich muszą być cały czas wilgotne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here