Kisiel kojarzy się przede wszystkim ze słodką przekąską. Jednak trzeba wiedzieć, że zawiera on bardzo małą ilość kalorii. Możemy zjeść go w wersji klasycznej jak również instant. Ten drugi na pewno odpowiedni będzie dla ludzi zapracowanych. Jest również bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy go zalać wodą. Natomiast dzięki bardzo dużemu wyborowi smaków produkt się nam szybko nie znudzi. Aby dowiedzieć się czy jest zdrowy musimy sprawdzić co sprawia, że ma on tak intensywną barwę. Wystarczy przeczytać na opakowaniu skład proszku, aby dowiedzieć się, że producent nas okłamuje. Kisiel zawiera tylko skrobię ziemniaczaną, owoce i w niektórych wariantach dodatek cukru. Tym co łączy wszystkie produkty różnych producentów jest znikomy procent owoców lub soku owocowego, dodatek konserwantów oraz barwników. Odpowiednią barwę gwarantują nam koszenila (barwnik, który uzyskuje się z suszonych owoców), kurkumina oraz beta-karoten. Zdarza się, że niektórzy producenci wzbogacają skład produktu o syntetyczną witaminę C. Jednak wiemy przecież, że witamina C traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze.
Czego powinniśmy się wystrzegać przy wyborze kisielu?
Kupując kisiel, powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, co znajduje się w jego składzie. Musimy pamiętać, że bardzo ważne jest czytanie etykiet, ponieważ to właśnie one dostarczają nam cennych informacji. Na pewno tym co powinno nas zainteresować jest to, czy zawiera on w sobie syrop glukozowy, sztuczne aromaty i barwniki. Powinniśmy absolutnie unikać kisieli, które w swojej nazwie mają określenie ”o smaku”. Na przykład dlatego, że na pewno tak nie znajdziemy w nim dodatku żadnego owocu.
Dlatego możemy mieć pewność, że kisiel, który kupujemy w sklepach nie jest produktem niepełnowartościowym. Jeśli jednak lubimy jeść kisiel i nie chcemy z niego zrezygnować to świetnym pomysłem będzie zrobić go samemu. Będzie on na pewno zdrowszy. Przepis jest tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Aby go wykonać potrzebować będziemy tylko soku owocowego, mąki ziemniaczanej oraz ulubionego słodu. Dodatkowo jego przygotowanie nie zajmuję nam dużo czasu. Dzięki temu, że przygotujemy go sami to kisiel będzie miał wartości odżywcze takie jakich oczekujemy. Kolejną zaletą jest to, że możemy urozmaicać nasze przepisy na przykład dodając świeże owoce jak również mieszać ze sobą nasze ulubione smaki. Jest to przede wszystkim idealny deser dla nas samych jak również dla naszych gości. Wszystko tak naprawdę zależy tylko od nas. Kisiel ten na pewno będzie zdrowszy od tego kupionego jak również dużo smaczniejszy.