W dobie walki z glutenem coraz mniej osób wie jak zrobić zasmażkę. Technika wykonania nie jest jednak skomplikowana ani nie zabiera dużo czasu. Warto zatem dołączyć ją do swojego kuchennego arsenału. W tym artykule dowiesz się: jakie są jej główne składniki? Do czego służy? I jak prawidłowo zrobić zasmażkę?
Co to jest zasmażka?
W pewnym uproszczeniu zasmażka powstaje w wyniku podsmażenia mąki na maśle i jest jednym z podstawowych sposobów zagęszczania zup i sosów, a także niektórych potraw.
Zasadniczo wyróżnia się 3 stopnie zasmażek:
- zasmażka I stopnia – biała
- zasmażka II stopnia oraz
- zasmażka III stopnia
Zasmażka biała jest stosowana m.in. w białych sosach takich jak beszamel. Zasmażki drugiego i trzeciego stopnia sprawdzają się przy ciemnych sosach.
Jak zrobić zasmażkę?
Aby zrobić zasmażkę potrzebujemy masło (względnie inny tłuszcz) i mąkę. Rozpuszczamy masło na patelni i energicznie mieszając dodajemy mąkę w proporcji 1:1 (łyżka masła na łyżkę mąki). W zależności od oczekiwanego efektu smażymy do momentu gdy nie widzimy surowej mąki lub do zrumienienia cały czas mieszając. Tak przygotowaną mieszaninę rozrabiamy cieczą pamiętając o zasadzie zimna ciecz do gorącej zasmażki i odwrotnie.
Aby uniknąć grudek można dodać trochę soli podczas zasmażania. Tak przygotowana zasmażka powinna starczyć na około pół litra płynu.
Zalety i wady zasmażek
Zaletami takiego zagęszczania dań są:
- prostota wykonania,
- szybkość przygotowania,
- możliwość wzbogacania smaku dodatkami tj. cebula,
- niska cena.
Główną wadą zasmażek jest łatwe przypalanie się potrawy zagęszczonej zasmażką.
Alternatywne metody
Zasmażanie jest popularną metodą zagęszczania, jednak nie jedyną. Możesz skorzystać także z innych technik, często zdrowszych, choć niekoniecznie prostszych i tańszych. Należą do nich:
- redukcja – odparowywanie nadmiaru płynu,
- zagęszczenie z pomocą zawiesiny – tworzy się roztwór płynu i mąki
- zabielanie przez dodanie śmietany – ma głównie wartość smakową, jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu zmienia gęstość potrawy,
- zagęszczenie przy pomocy ksantany i innych środków organicznych – alternatywa dla produktów mlecznych i mącznych.









