Dekorowanie tortów to prawdziwa sztuka. Nie każdy jest w stanie to zrobić ładnie i estetyczne, ponieważ dekorator musi posiadać choć odrobinę umiejętności manualnych oraz jakąkolwiek, choćby niewielką dozę poczucia estetyki. Nie każdy wie, że w dekorowaniu tortów liczy się również moda. W każdym sezonie pojawiają się nowe tendencje, które rządzą poczynaniami profesjonalnych cukierników. Jedne z nich przyjmują się na stałe, inne to tylko chwilowe trendy. Warto jednak orientować się nieco w najnowszych modach, aby wiedzieć, jak udekorować tort samodzielnie w taki sposób, aby był piękny i zgodny z obecnymi trendami.
Jak udekorować tort?
Najbardziej popularne są ostatnimi czasy torty pokrywane masą cukierniczą. Jest to dość skomplikowany sposób dekorowania, który trudno odtworzyć w domu samodzielnie, bo wymaga sporych umiejętności, specjalnych narzędzi oraz wyszukanych surowców. Na szczęście istnieje też trend zupełnie przeciwny, który stale przybiera na sile, a jest to minimalizm. Skromność i prostota w ozdabianiu tortów okolicznościowych to te elementy, które warto stosować w naszych domowych, amatorskich cukierenkach.
Warto zwrócić uwagę na tzw. nagie torty. To dość świeży i dość kontrowersyjny trend. Profesjonalni cukiernicy nie chętnie się go podejmują, gdyż wolą raczej ukrywać gołą konstrukcje ciasta i jego warstwy pod kremami i masami, niż eksponować środek tortu. Taki rodzaj zdobień nie sprawdzi się na każdą okazję. Zda egzamin na weselu stylizowanym na swojską nutę lub kameralnej imprezie w gronie znajomych, ale już eleganckie przyjęcie wymaga bardziej wyrafinowanych dekoracji.
Nagi tort z łatwością wykonamy w domu
Wystarczy przyłożyć się do upieczenia równego biszkopta, lub umiejętnie skorygować jego wymiary po upieczeniu. Następnie przekładamy warstwy ulubionym kremem. Najlepiej bitą śmietanka, bo świetnie wyeksponuje biszkopta i będzie z nim kontrastować. Trzeba to robić ostrożnie i z wyczuciem, aby nie zabrudzić placka kremem. Wszystkie warstwy będą przecież widoczne, powinny więc wyglądać czysto i estetycznie. Teraz należy jedynie delikatnie posypać wierzch i boki cukrem pudrem i udekorować. Najlepiej będą wyglądać w takim zastawieniu świeże owoce: kolorowe winogrona, porzeczki, maliny, borówki, wiśnie, lub truskawki. Całość można też dopełnić jadalnymi kwiatami. Taki tort będzie się prezentował bardzo profesjonalnie i niezwykle ciekawie. Na pewno zaskoczy wszystkich gości swoją oryginalnością.