Najlepsza zastawa stołowa nie jest najtańsza, ale raz kupiona będzie pełnić swoją rolę przez wiele lat. Czy warto kupować naczynia ze stali nierdzewnej? Jakie inne zastawy stołowe można znaleźć w sklepie? Które firmy produkują najbardziej trwałe i wykwintne naczynia stołowe? Wszystko to i więcej w dzisiejszym artykule. czytać!
Zobacz też: https://zakupowyporadnik.pl/jakie-sztucce-wybrac/
Którą zastawę stołową wybrać?
Zastawa stołowa jest zwykle wykonana ze stali, a dokładniej ze stali nierdzewnej. Możesz też spotkać się z nazwą „stal nierdzewna”, ale musisz wiedzieć, że termin ten oznacza stal, a proces jej produkcji jest bardzo czysty.
Jakie zastawy stołowe znajdziesz?
Stal nierdzewną używaną do produkcji zastawy stołowej można znakować na różne sposoby. Na przykład: 18/10, 18/0, 13/0
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to liczba bez znaczenia, ale w rzeczywistości jest inna. Pierwsza liczba wskazuje procent chromu, a druga procent niklu. Reszta to żelazo.
Materiał
Materiał z jakiego wykonane są Twoje noże, łyżki i widelce wpływa na ich jakość, odporność na uszkodzenia i zarysowania. Poniżej znajduje się krótki przegląd popularnych materiałów na sztućce:
Stal nierdzewna – to obecnie najpopularniejszy materiał na sztućce. Stal nierdzewna to stop żelaza, węgla i co najważniejsze – chromu, często z dodatkiem niklu. Proporcje stopu są różne, a jakość i trwałość stali w dużej mierze od nich zależą. Najczęściej stosowana jest stal chromowo-niklowa o oznaczeniu 18/10 (gdzie 18 oznacza 18% chromu, a 10: 8,8-10% niklu).
Jest to dobry stop o dużej odporności na uszkodzenia, wysokie i niskie temperatury. Osoby uczulone na nikiel powinny szukać sztućców ze stali 18/0 lub 13/0, które nie zawierają tego pierwiastka. Należy jednak zaznaczyć, że za trwałość i trwałość odpowiada nikiel, więc takie sztućce działają relatywnie krócej.
Przeczytaj też: http://www.fajnaoferta.pl/jaka-krajalnice-kupic/