Ciasto francuskie jest bardzo przydatne w każdym domu, bowiem dzięki niemu już w parę chwil możemy wyczarować pyszny posiłek. Wiele osób twierdzi, że przygotowanie ciasta francuskiego w domu jest trudne i lepiej kupić gotowe ciasto w sklepie. Nic bardziej mylnego. Jak zrobić ciasto francuskie samemu w domu? Czy jest to łatwe, czy trudne? Sprawdź, jak zrobić ciasto francuskie samemu, by cieszyć się jego smakiem we własnej kuchni!

Jak zrobić ciasto francuskie?

Zanim przejdziemy do wyjaśnienia, jak zrobić ciasto francuskie w domu, musimy przedstawić listę składników, które będą nam potrzebne do jego przygotowania. Na około 1,5 kg ciasta francuskiego potrzebujemy: 500 g mąki, 375 g masła, 2 łyżeczki soli, woda. I to wszystko! Widzimy zatem, że lista składników jest bardzo krótka, zatem to, jak zrobić ciasto francuskie w domu nie powinno być bardzo trudne.

Zatem, jak zrobić ciasto francuskie z podanych składników?

Zatem, jak zrobić ciasto francuskie z podanych składników?Zaczynamy od przesiania mąki na stolnicę i dodania do niej 250 ml zimnej wody, 75 g stopionego, ostudzonego masła i 2 łyżeczek soli. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy za pomocą naszych dłoni, aż ciasto stanie się gładkie. Swoją konsystencją i wyglądem ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi. Po wyrobieniu ciasta robimy z niego kulę, nacinamy z wierzchu i owijamy folią spożywczą. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki i od nowa wałkujemy je na kwadrat o grubości około 2 cm. Kolejno rozwałkowujemy dokładnie rogi ciasta. Na środek ciasta wkładamy miękkie masło (czyli pozostałe 300 g). Na masło nakładamy rozwałkowane rogi ciasta i od nowa je wałkujemy, uważając przy tym, żeby ciasto nie było zbyt rozciągnięte. Tak rozwałkowane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na pół godziny.

Czy to koniec przepisu na to, jak zrobić ciasto francuskie? Niestety nie – po ponownym wyjęciu ciasta w lodówki wałkujemy je na prostokąt o wymiarach 20 na 45 cm i składamy je na kwadrat. Ciasto powinno być tak złożone, by mieć trzy warstwy. Po każdym wałkowaniu wkładamy ciasto do lodówki na 30 minut, wyciągamy je i ponownie wałkujemy. Powinniśmy wałkować ciasto około 5-6 razy, zanim ciasto będzie gotowe. Etapu wkładania ciasta do lodówki i wyciągania go po to, by go rozwałkować, nie możemy pominąć. Każdy przepis mówiący o tym, jak zrobić ciasto francuskie właśnie o tym elemencie wspomina.

Widzimy zatem, że przepis na to, jak zrobić ciasto francuskie nie jest czarną magią. Wymaga tylko kilku składników i naszego czasu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here