Piwo jest jednym z najpopularniejszych napoi na świecie i bardzo często kupowanych! Domowej roboty piwo na pewno będzie o wiele lepsze i smaczniejsze od piw, które możemy kupić w sklepowych półkach za około 3 zł. Co będzie nam zatem potrzebne? Jak zrobić piwo? Przede wszystkim potrzebna jest nam duża, duża cierpliwość! Przedstawię w poniższym artykule sposób na pyszne piwo domowej roboty, które na pewno zasmakuje Tobie i Twoim najbliższym.
Jak zrobić piwo?
Potrzebujemy na sam początek: dwie puszki koncentratu słodowego, około 2 kg. Dwie puszki słodu – jeden nachmielony, a drugi niechmielony. Takie puszki najlepiej i najszybciej można kupić przez internet i kosztują one około 25 – 30 złotych – niechmielona i około 35-45 złotych chmielona. Bardzo dobry jest czeski koncentrat słodu Mr. Sladek – niechmielone. Chmielone Coopers lub Gordie angielski.
Potrzebujemy teraz sprzęt, bez którego się nie obejdzie zrobienie domowego piwa:
- pojemnik fermentacyjny z kranikiem i rurką fermentacyjną,
- chemikalia do dezynfekcji na przykład OXI,
Bardzo ważne jest aby te wszystkie pojemniki i sprzęt, który będzie nam niezbędny aby zostały zdezynfekowane. Bardzo jest to istotne podczas warzenia piwa!. Przydatny będzie tu zatem środek OXI. Za całość zapłacimy około 90 zł i można zamówić taki zestaw najszybciej i efektowniej przez internet.
Warzenie piwa
Następnie potrzebujemy około 10 litrów wrzątku oraz około 10 litrów zimnej wody. Na samym początku koniecznie musimy oczywiście zdezynfekować puszki, w których jest słód oraz wszystkie inne potrzebne narzędzia i przedmioty. Do fermentatora na początek przelewamy 10 litrów wrzącej wody i dodajemy do tego słód i wszystko bardzo dobrze mieszamy aż do uzyskania piany. Następnie wlewamy mineralną wodę mineralną. Powinna się wytworzyć w ten czas temperatura 20 stopni.
Kolejny krok: do fermentatora dodajemy drożdże piwne, które również kupimy łatwo i wygodnie przez internet. Kosztują one niecałe 15 złotych
za jeden zestaw. Teraz należy zamknąć nasz niezbędny fermentator na równy tydzień! Po siedmiu dniach czekania mamy pyszne piwo domowej roboty, ale trzeba je jeszcze przelać do butelek oraz do każdej butelki dodajemy dużą łyżkę cukru i przelewamy piwo oczywiście nie do samej góry butelki – zostawiamy około 100 ml. Butelki teraz należy zamknąć korkownicą i zostawić na dwa dni aby wszystkie składniki do siebie doszły. Powinniśmy otrzymać nie mniej niż czterdzieści butelek piwa!