Co podaje się w wigilię i jakie zwyczaje bożonarodzeniowe są najważniejsze? Odpowiedź na to pytanie może znacznie się różnić w zależności od regionu, w którym mieszkamy, i od specyficznych tradycji i przyzwyczajeń naszej rodziny. Istnieją jednak pewne wspólne elementy wigilijnego świętowania, pod którymi mógłby się podpisać właściwie każdy z nas.

Jednym z nich są oczywiście ryby, podawane na różne sposoby: smażone, marynowane, w galarecie. I choć z wigilią kojarzymy głównie karpia i śledzie, to rybne potrawy wigilijne mogą mieć całkiem inne oblicze. Jakie ryby przygotować na święta w tym roku i jak to zrobić? Mamy kilka podpowiedzi, które na pewno dostarczą ci inspiracji!

  1. pstrąg

Białe, delikatne mięso pstrąga tęczowego świetnie sprawdza się na świątecznym stole – zazwyczaj smakuje gościom dużo bardziej niż tradycyjny smażony karp. Jest też łatwiejszy i bezpieczniejszy w jedzeniu, bo zawiera dużo mniej ości, które są łatwe do zlokalizowania. Najlepiej upiec pstrąga w piekarniku z odpowiednio dobranymi dodatkami: będzie wtedy nie tylko doskonale smakował, ale też pięknie wyglądał.

Jakie dodatki i przyprawy pasują do pieczonego pstrąga? Z powodzeniem możesz postawić na prostotę – do wypatroszonego pstrąga oprószonego solą i pieprzem włóż kilka gałązek natki pietruszki i posiekany drobno czosnek (ok. 4 ząbków na średniej wielkości rybę), a na jego wierzchu ułóż kilka plasterków cytryny i nieco masła. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wyszukanego, wykorzystaj składniki, z którymi zwykle kojarzymy tradycyjne potrawy wigilijne – upiecz pstrąga w aromatycznych płatkach migdałów z dodatkiem majeranku, a całość podaj z kremowym sosem z leśnych grzybów. Goście będą oczarowani!

  1. sandacz

Ze względu na niezwykle delikatne, chude mięso o pięknej, jasnej barwie sandacz uważany jest dzisiaj za jedną najbardziej wykwintnych ryb. Doskonale więc pasuje na specjalne okazje, takie jak wigilijna kolacja w rodzinnym gronie. Co więcej, sandacz daje w kuchni bardzo szerokie możliwości przyrządzenia – można go upiec, udusić, ugotować.

Jednym z najciekawszych przepisów na tę rybę, idealnych na wigilijną wieczerzę, wydaje się pasztet z sandacza z dodatkiem aromatycznych prawdziwków i podgrzybków. Filet z sandacza należy drobno zmielić razem z podsmażonymi grzybami, a następnie wymieszać z jajkami i odrobiną śmietany tak, by powstała jednolita masa. Całość warto doprawić szczodrą szczyptą pieprzu cytrynowego, który podkreśli smak ryby. Sandacz świetnie smakuje też duszony np. w sosie z koprem włoskim czy w białym winie, a także pieczony na warzywnej pierzynce z tymiankiem i innymi ziołami.

  1. lin

Liczne, dawniej powszechnie znane przepisy na potrawy wigilijne równie często, co karpia, wykorzystywały także smakowitego, mięsistego lina. Ta słodkowodna ryba nie jest dziś zbyt popularna, ale jeśli uda ci się ją zdobyć, z pewnością warto przygotować go na wigilię. Najbardziej znanym daniem z linem w roli głównej jest bez wątpienia lin duszony w śmietanie, popularny szczególnie na Kaszubach.

Jasne, chude mięso lina świetnie komponuje się także z grzybami, a szczególnie z rydzami. Jeśli masz dostęp do tych składników, nie wahaj się ani chwili. Zawijane w filety z lina rydze, duszone w białym winie, zrobią prawdziwą furorę na świątecznym stole i sprawią, że twoi goście nigdy nie będą już chcieli ograniczać się tylko do karpia…

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here