Nie wiesz, jak wesprzeć swój organizm podczas kuracji antybiotykiem? Przede wszystkim bądź dla siebie wyrozumiała – to normalne, że w tym okresie potrzebujesz więcej odpoczynku i szybciej się męczysz. Zwracaj też uwagę na to, co ląduje na Twoim talerzu: pewne zmiany w codziennym jadłospisie pomogą Ci szybciej stanąć na nogi. Co jeść przy antybiotyku? Jaka powinna być właściwa dieta przy antybiotykoterapii, by wspomagać powrót do dobrej formy?
Pełna witamin i składników mineralnych
Osłabiony chorobą i antybiotykiem organizm wymaga większej niż zwykle dawki składników mineralnych, witamin i innych substancji odżywczych. Co jeść przy antybiotyku, żeby te potrzeby zostały w pełni zaspokojone? Zrównoważona dieta przy antybiotykoterapii powinna przede wszystkim obfitować w warzywa, owoce, kasze i produkty pełnoziarniste, które stanowią najlepsze źródło tych cennych składników.
Uwaga! Choć zwykle zaleca się spożywać warzywa na surowo, u niektórych osób mogą one podrażniać wrażliwy przy antybiotyku układ pokarmowy. Lepiej więc poddać je wcześniej obróbce termicznej – optymalne okazuje się gotowanie na parze, które prowadzi do stosunkowo niewielkiej utraty właściwości odżywczych. Dobrym pomysłem jest też przyrządzanie lekkich, kremowych zup z sezonowych warzyw.
Lekkostrawna i odżywcza
By nie narażać się na nieprzyjemności jelitowe, ospałość i brak energii, warto zadbać o to, by nasze posiłki w trakcie antybiotykoterapii były jak najbardziej lekkostrawne. Dzięki temu układ pokarmowy powinien zachować równowagę i funkcjonować normalnie. Co jeść przy antybiotyku, a czego lepiej unikać?
Jeśli chodzi o mięso, zalecane są przede wszystkim drób i ryby, najlepiej gotowane na parze lub w bulionie, bez pikantnych przypraw i dodatków. Warto eksperymentować z kaszami i ciemnym ryżem, które – w połączeniu z różnymi dodatkami warzywnymi – dają w kuchni naprawdę wiele możliwości. Należy natomiast na jakiś czas wyeliminować z diety steki, kotlety, pieczenie i burgery, a także tłuste i ciężkie sosy na bazie serów i śmietany oraz wszystkie potrawy smażone i grillowane.
Bogata w „dobre bakterie”
Inną niezwykle ważną kwestią jest wspieranie mikroflory bakteryjnej jelit. Z pomocą mogą przyjść tutaj żywe kultury bakterii probiotyki. Jeśli zastanawiasz się, kiedy brać probiotyk – przed czy po antybiotyku – optymalna okazuje się ta druga opcja: odczekaj ok. 2-3 godziny po przyjęciu dawki leku.
Poza preparatami probiotycznymi warto włączać do swojej diety produkty, które zawierają naturalne szczepy „dobrych bakterii”. Znajdziesz je m.in. w fermentowanych przetworach mlecznych (takich jak kefir, jogurt, zsiadłe mleko, maślanka, a także mleko acidofilne) oraz kiszonkach fermentowanych w solance – w kiszonych ogórkach czy kapuście oraz w kimchi (pikantna kiszona kapusta pekińska po koreańsku). Należy jednak pamiętać, że produkty mleczne mogą wchodzić w interakcje z niektórymi antybiotykami – jeśli masz wątpliwości czy podczas antybiotykoterapii możesz spożywać produkty mleczne porozmawiaj na ten temat z lekarzem lub farmaceutą.
Artykuł sponsorowany.